Tips

Hier vind je een verzameling van tips en adviezen, maar laat ik beginnen met de meest belangrijke tip.

 

Leer te rekenen met natrium.

 

In de boeken van de nierstichting,op diverse sites, maar ook op steeds meer verpakkingen staan tabellen met de hoeveelheid natrium die een produkt bevat. Overleg met je arts hoeveel natrium voor jou verantwoord is. En reken elke dag uit hoeveel je natrium je al hebt gegeten en hoeveel je dus nog kunt eten. 

In het begin is het ontzettend veel werk. Ik heb schriften vol geschreven met wat ik elke dag at, maar nu gaat het vanzelf. Ik weet grof weg hoeveel natrium er in een boterham zit en in een plak kaas, dus ik weet hoeveel ik over heb voor het warm eten. 

Overleg bijvoorbeeld 's morgens eventueel met je partner als je weet dat je tijdens de lunch iets meer natrium zult eten, dan kan er met het avondeten rekening mee gehouden worden.

 

Boeken

Er is een boek verkrijgbaar bij de nierstichting "Eten met plezier". Je kan deze daar bestellen, maar je kunt het in het ziekenhuis krijgen bij de diëtist. Hij staat vol met recepten voor beperkende diëten. Dus niet alleen voor zoutloze diëten, maar ook voor bijvoorbeeld eiwit beperking.

 

Een paar titels die verkrijgbaar zijn in boekhandels zijn: "Heerlijk eten zonder zout" van Daniele Herman (ISBN 906174153X).

 

Vlees

Om je vlees meer smaak te geven kan je Provençaalse of Italiaanse kruiden er voor het bakken over doen. Ook knoflook (poeder) geeft meer smaak aan je vlees. Kruidenleverancier Verstegen heeft een assortiment kruidenmengsels voor kip, gehakt, cajun, vus en ei zonder toegevoegd zout.

 

Kip

Standaard doe ik altijd peper over de kip. Dan varieer ik met de ene keer kerriepoeder (pas op dat je wel een zoutloze kerrie van bijv. Verstegen hebt), de andere keer eens met andere kruiden (bijv. basilicum ed.) Lekker is het om de kip eerst een tijdje in een papje van Ketjap Manis (Conimex) en andere kruiden te laten liggen, voordat je het bakt.

 

Groenten

In principe kan je groenten als bloemkool, sperziebonen etc., gewoon zonder zout koken. In de voorverpakte blikjes en potjes zit doorgaans al zout toegevoegd. HAK heeft wel potjes met natriumarme bruine bonen. Ze in verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

Over bloemkool en sperziebonen kan je nootmuskaat doen. Over bietjes en rodekool is een beetje peper erg lekker. Gekookte worteltjes kan je op smaak brengen met wat suiker en kaneel.

 

Snacks en chips

In veel Albert Heijn winkels en reformwinkels is zoutloze chips verkrijgbaar. Lekker van smaak. AH heeft ze per stuk, bij de reformwinkels moet je je ze vaak per 12 zakken kopen. Gelukkig blijven ze ongeveer een half jaar eetbaar. Chips is ook zelf te maken!! Snij hele dunne plakjes aardappel en frituur deze. Ook erg lekker. Chipsvervangers:

 

- zoete popcorn

- doppinda's

- ongezouten pinda's en cashewnoten

- suikerpinda's

- chocoladerozijnen, chocoladepinda's

- ongezouten studentenhaver, elitehaver

- komkommer, paprika, wortel

 

Bij Oil&Vinagar kun je diverse dipsausen krijgen. Kijk bij produkten voor meer info hierover. Bij de recepten staan diverse ideeën voor snacks op feestjes en verjaardagen.

 

Diversen

Op de NVN-site heb ik gelezen dat er op de markt in Groningen zoutloze kruidenmengsels te koop zijn. Wellicht dat dit ook op andere markten te vinden is.

 

Recepten

Naast de recepten die je op deze site en in de eerder genoemde boeken kunt vinden, kan je natuurlijk ook andere kookboeken openslaan. Let alleen goed op de ingrediënten. Meestel moet je zout apart toevoegen en dat is makkelijk, want dat laat je dan gewoon weg!!

Steun de Nierstichting!

Nieren.nl