Nieuws

Yes, na het succes van Spice Wise komt er een deel twee. Met nieuwe recepten en tips om zonder zout lekker (héérlijk) te eten. Hieronder het persbericht:

P E R S B E R I C H T

Bij BNP uitgeverij verschijnt in april:

SPICE WISE TOO
Zonder zout meer smaak

Recepten van SVH meesterkok Michel Hanssen

Een boek over gezond en lekker koken voor iedereen die minder zout wil of moet eten! Bij deze heerlijke vlees-, vis- en vegetarische gerechten staan de kruidenmengsels centraal, waardoor de toevoeging van zout overbodig is. In Spice Wise Too gaat SVH Meesterkok en ervaringsdeskundige Michel Hanssen op een culinaire wereldreis langs de spicy hotspots zoals India, Zuid Afrika en USA. Hij laat zien hoe je gemakkelijk zelf de meest spectaculaire smaken kunt maken voor dagelijkse gerechten, feestelijke gelegenheden, op de barbecue of kamadogrill en voor slow cooking. Tevens geeft hij zijn favoriete top 10 kruidenmixen en daagt de lezer uit creativiteit te gebruiken en volop te experimenteren. Want de combinaties zijn eindeloos. Met sfeervolle fotografie.

17 januari 2013

 

Ik wil je even laten weten dat Unilever ons allen weer eens in de steek laat:

De natriumarme vleesbouillon van Knorr en de natriumarme Ketjap van Conimex zijn “gesaneerd” oftewel uit de productie genomen.Wat nu nog te koop is zijn restpartijen.

Bij producten van Verstegen is het erg uitkijken, zij plakken het onbeschermde predicaat “zonder zout” net zo makkelijk op producten die wel veel natriumglutamaat (smaakversterker) bevatten, dus geen zout wel vaak VEEL natrium.

 

Met vriendelijke groet,

 

Hans van Aken, DIEETOOK

 

 

 

6 januari 2013

 

Het is al weer een jaar geleden dat de NTR 10x Beter uitzond. Zojuist heb ik de uitzending over zout toegevoegd aan de site.

 

10 Januari  2012  Uitzending 10xBeter van de NTR

 

Vanavond 10 januari de uitzending van 10xBeter op Nederland 2! De opnamens zijn begin december 2011 gemaakt. Zeer spannend wat er is overgebleven en hoe mijn verhaal in beeld komt.

 

9 Maart 2011 Hartstichting.nl

 

Op de site van de Hartstichting staat een informatieve pagina over zout. Met een leuke kwis, weet jij alles van zout? Kijk op http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/voeding/zout/

 

28 januari 2011 Sponsoring van de site

 

Sinds januari staan er een aantal sponsoren op de site, DIEETOOk, Kees Kaas en Automated4u. DIEETOOK is een webwinkel waar je een groot assortiment aan natriumarme produkten kunt bestellen. Kees Kaas is een kaas die 30% minder zout is dan de gemiddelde kaas. Ook zij verkopen online, maar ze werken aan een landelijk netwerk van kaasverkopers. Kees Kaas bevat 520 mg Natrium per 100 gram kaas. Dus weeg een keertje hoeveel kaas (van welk merk dan ook) je op je boterham doet en reken uit hoeveel natrium je binnenkrijgt. Het is mijn ervaring dat dit vaak meer is dan je zou willen. Een beetje natrium besparen met een dergelijke kaas vind ik dus erg handig (en hij is gewoon lekker).

Automated4u is het ict-bedrijf dat deze site technisch ondersteund.

 

Verder staat er een banner bij van de Nierstichting, omdat ik die steun. Ze doet goed werk. Daarom vraag ik u via deze banner te doneren.

 

5 augustus 2010 Persbericht van HAK:

 

Consument onderschat eigen zoutconsumptie

Giessen, 5 augustus 2010 - Ongemerkt zit er per dag nog steeds teveel zout in onze voeding. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van HAK, toont aan dat de consument de eigen zoutconsumptie flink onderschat. Tweederde van de Nederlanders denkt maximaal 6 gram zout

per dag te gebruiken. Gemiddeld blijkt het zoutgebruik echter 9 tot 10 gram per dag te zijn, ruim boven de door de Gezondheidsraad geadviseerde norm van 6 gram. Deze norm blijkt echter bij 70% van de ondervraagden niet bekend te zijn.

Veel consumenten vinden hun dagelijkse zoutconsumptie wel belangrijk, 76% let in meer of mindere mate op hun zoutconsumptie. Er wordt dan met name gelet op het toevoegen van zout bij het koken en/of aan tafel. Dit terwijl de meerderheid zich realiseert dat verpakte levensmiddelen juist de grootste bron van zout in het dagelijkse voedingspatroon zijn. Toch worden etiketten van verpakte levensmiddelen slechts door 24% gelezen. Er wordt daarbij dan met name gelet op de calorieën en het vet en in mindere mate op het zout.

De zoutconsumptie kan verder worden beperkt door meer gebruik te maken van verpakte levensmiddelen zonder toegevoegd zout. Het aanbod van zoutarme producten in de supermarkt wordt door ruim 40% nog steeds als te beperkt ervaren.

HAK brengt onder de noemer 0% toegevoegd zout een serie groenten en peulvruchten op de markt waaraan géén zout is toegevoegd. Dit volgt op de gemiddelde zoutreductie van 25% sinds de zomeroogst van 2009. Met de groenten en peulvruchten van HAK met 25% zoutreductie en de HAK 0%

toegevoegd zout levert HAK een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de zoutconsumptie van de Nederlandse consument en de stimulering van de consumptie van 2 ons groenten per dag.

 

 

25 juni 2010 Albert Heijn, mijn complimenten voor het onderstaande bericht:

 

Uitbreiding naar 26 natriumarme producten

 

ALBERT HEIJN VERNIEUWT SCHAP SPECIALE VOEDING

 

Belangrijk nieuws voor iedereen met een natriumarm dieet. Begin juli ondergaat het schap Speciale Voeding van Albert Heijn een aantal rigoureuze veranderingen. Vijf nieuwe productgroepen doen hun intrede: natriumarme voeding, glutenvrije voeding, suikervrije voeding, vezelrijke voeding en lactosevrije voeding. Deze nieuwe, overzichtelijke schapindeling maakt het makkelijker de natriumarme  producten te vinden. Om meer keuze te bieden, breidt Albert Heijn bovendien het assortiment Speciale Voeding uit. Voor natriumarme voeding betekent dit dat er 26 producten van onder meer Nagram, HAK, Knorr, Conimex, Kesbeke en het AH huismerk verkrijgbaar zullen zijn. Daarvan zijn 15 artikelen nieuw, waaronder verschillende kruidenmixen, mayonaise, ketchup en groenten in potjes. Daarmee kan iedereen met een natriumarm dieet gewoon bij Albert Heijn terecht.

 

Verkrijgbaarheid

 

Het complete assortiment Speciale Voeding – waaronder natriumarme voeding – is vanaf 5 juli aanstaande verkrijgbaar in 46 grote Albert Heijn winkels, waaronder alle 30 AH XL's. De overige winkels bieden – afhankelijk van hun grootte – een gedeelte van het assortiment aan.

 

 

 

11 juni 2010 Een nieuwe site is in de maak. Want jemig, wat is de huidige inhoud oud!! Niet dat het slechte inhoud is hoor, maar ik merk dat veel produkten al uit het assortiment zijn en sommige tips niet meer relevant. Heet duurt allemaal even, maar binnenkort is de hele inhoud geupdate en verfrist.

 

Een nieuw iets op de site zijn de google reclames onderaan het scherm, heel lang heb ik dit niet willen doen. Maar nu toch besloten om het wel te plaatsen. Ik heb deze site nu 9 jaar ongeveer. En er zitten gewoon vaste kosten aan vast. Niet dat het veel is, maar toch. Door het toestaan van reclame hoop ik iets van deze kosten terug te verdienen.

 

Uiteraard heb ik niets met de inhoud van deze reclame van doen! Ik wil niet dat er ranzigheid of misleidende zaken op komen te staan.

 

6 april 2010 Ik heb vandaag eens zitten internetten en rekenen, hoeveel natrium zit er in een standaar Mora hapje?

 

 

 

Mora gram per stuk Na per 100 gram per stuk

Frikandel 0,7 750 525

Kroket 0,7 650 455

hamburger 0,7 810 567

kipburger 0,7 700 490

broodje bal 1,4 720 1008

broodje frikandel 1,4 670 938

Varkenssaté pittig 1,6 720 1152

Kipsaté mild 1,6 280 448

bitterbal 0,2 630 126

nasi schijf 0,8 400 320

kipkorn 0,6 790 474

bami schijf 0,8 500 400

goulash kroket 0,7 550 385

 

 

 

4 maart 2010

 

Vandaag is m'n dochter Ella geboren. Een schat van een meid. Helemaal super!!

 

28 februari 2010 Gelukkig zijn er steeds meer nieuwsberichten dat mensen te veel zout gebruiken. Zo heeft de Consumentenbond een heel artikel aan zoutgebruik gewijd. Helaas mag ik hier niets van publiceren, want ze hebben een leuke lijst met zoutgehalten opgesteld van alledaagse produkten. Fabrikanten springen er op in en je ziet nu dat er nieuwe produktlijnen ontstaan waarin minder zout wordt gebruikt.

 

Bijvoorbeel BECEL, zij zijn nu gekomen met brood dat 40% minder zout bevat. En het is echt lekker! Zeker een aanrader.

 

Ook kaasfabrikanten letten er beter op. In het begin was er veel om te doen, maar de claims over minder zout zijn tegenwoordig echt terecht. En het scheelt toch weer. De betere kaasboeren (veel al op de markt!) hebben ook echte natriumarme kazen te koop. Met of zonder tuinkruiden. Met tuinkruiden vind ik net iets lekkerder. Maar echt kaas blijft toch het lekkerste.

 

Ook HAK heeft de boodschap begrepen en doet nu minder zout in z'n potjes met groenten. Kijk op http://www.minderzoutpuresmaak.nl/ voor meer info hierover. Vers koken blijft gezonder (en wat mij betreft ook lekkerder) uiteraard.

 

12 september 2008 Groot nieuws: Vandaag is onze tweede zoon geboren! Zijn naam is Stef.

 

24 februari 2007 Nieuws van Verstegen. Ik heb van hun de nieuwe lijsten met allergenen gekregen. Keurige service noem ik dat.

 

23 februari 2007 Wederom goed nieuws, ik ben erachter gekomen waar die vervelende pop-ups vandaan komen. Het kwam door de Nedstat tellers die ik gebruikte op de pagina's. Die heb ik nu verwijderd, dus geen verveldende pop-ups meer.

 

22 augustus 2006 Groot nieuws: Vanmorgen is onze zoon geboren. Zijn naam is Wout. Moeder en kind voelen zich goed.

 

24 februari 2006 Eindelijk weer eens nieuws. De laaste tijd heb ik wat minder tijd gehad (of genomen) voor de zoutloos site. Maar ik doe m'n best. In november ben ik naar de huisarts geweest, omdat ik wat last had van suizende oren. Gewoon even uitspuiten dacht ik. Niets was minder waar. Het bleek aan m'n bloeddruk te liggen. Dus na overleg met m'n internist is besloten dat ik voortaan een extra pilletje hydrochloorthiazide (een plaspil) moet slikken. Toch even schrikken, het is toch een vorm van achteruitgang. Nou ja, als het bij een pilletje blijft...

Maar er is ook goed nieuws!! Zeer trots kan ik u melden dat wij eind augustus ons eerst kindje verwachten. Ik weet nog goed van het moment dat ik 16 was en er een pas afgestudeerde internist bij me kwam met de mededeling dat ik wel eens onvruchtbaar kon zijn met deze nierziekte. Gelukkig heeft die flapdrol geen gelijk gehad.

 

Nog meer nieuws: Heinz, Mora, Unox, LaysDeze drie fabrikanten hebben sinds kort (ten minste ik weet het pas sinds kort (nu is 24 feb. 06)het , want zo vaak kijk ik niet meer op kant en klare produkten) hun voedingswaardeninformatie uitgebreid. Nu vermelden ze ook hoeveel natrium er per 100 gram of 100 ml in zit. Bij sommigen zelfs per portie of per stuk. Helaas kan ik geen overzicht geven, want daarvoor hebben ze te veel produkten. Natuurlijk weet ik ook dat er heel veel natrium in hun produkten zit, maar het geeft wel de mogelijk om je zelf eens te verwennen door even uit te rekenen wat je op een dag al hebt gegeten.

 

Bijvoorbeeld een knakworst is evenveel als een bruine boterham (180 mg voor een worstje en 190 mg voor een boterham. De produktinformatie staat op op hun websites. Lays heeft het alleen op de verpakkingen staan.

 

Oja, ik heb ook de weekmenu's vernieuwd.

 

26 augustus 2005 Een bericht van Marieke van Stek van kaaswinkel www.veldhuyzenkaas.nl :Wij hebben een uitgebreid assortiment natriumarme kaas t.w. Natria kaas. Is bereid met natriumarm dieetzout. Deze kaas is verkrijgbaar als gewone kaas, maar ook met komijn of tuinkruiden. Het assortiment is verkrijgbaar bij de betere kaasspeciaalzaak of bij de markthandelaar. Deze kaas is dus geschikt voor een natriumarm dieet. 

Marieke bedankt voor deze info

 

14 augustus 2005 Op 3 augustus ben ik weer op controle geweest bij de internist. Goed nieuws: Het gaat nog net zo goed met me als een jaar geleden. Maar het grote nieuws is dat m'n internist toch nog een stukje geschreven heeft!! Klik op de dokter voor zijn verhaal over het waarom van zoutloos eten.

 

5 augustus 2005 Mail van Kentucky Fried Chicken (ik wacht nog op Burger King):

 

Product Na in mg

 

Kipstukken Original * 550

Kipstukken Hot&Spicy * 437

Hotwings 167

Crispy Strips 243

Fillet Burger 1227

Zinger Burger 1021

Twister 1162

Plak kaas(voor op de burgers) 171

Friet Large 252

Coleslaw(medium) 32

Softijs(hoorntje) 219

Maiskolf <80* 

Waarden zijn gemiddeld per stuk, borst bevat meeste zout, vleugel minst.Deze gegevens zijn gebaseerd op resultaten van ons laboratorium. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en dat je zo nu en dan kunt “snacken” in een van onze restaurants.

 

Met vriendelijk groeten, 

Salvatore Misuraca

Technical Assistant KFC Netherlands

 

12 juni 2005 Eindelijk weer een bericht. Ik keek er van op dat het alweer een half jaar terug was dat ik iets vernieuwd had!! Slecht hoor. Maar het was een drukke periode (excuses zijn: nieuwe baan, verhuist, getrouwd). Maar goed er komen rustiger tijden aan en dan kan ik ook hier weer wat meer tijd aan besteden.Er was de laatste tijd wat commotie over Conimex. Het gerucht ging dat ze de na-arme ketjap uit de schappen zou halen. Gelukkig heeft Conimex nu bevestigd dat dit niet het geval is. We zijn Conimex zeer dankbaar hiervoor. Bij 'andere sites' heb ik een nieuwe link toegevoegd: http://www.voedingswaarde.nl/ Klik door op een product om ook het natriumgehalte te bekijken.Van m'n internist heb ik helaas nog steeds geen tekst ontvangen. Ik was toch te optimistisch denk ik. Helaas. 't blijft een dokter zal ik maar zeggen.....

 

10 juni 2005 Hoera, vandaag gaan we trouwen!!

 

13 december 2004 De voormalige marktkoopman Dieet Ook heeft nu een online winkel in dieetprodukten. Onlangs is het online assortiment uitgebreid met Natriumarme produkten. Bestellen vanuit je luie stoel. Ideaal lijkt mij. Er staan veel produkten bij die ik nog nooit of niet meer tegen kom bij in de reguliere winkels.

 

24 oktober 2004 Mijn vriendin heeft weer de moeite genomen wat recepten uit te typen. De meeste wederom uit eigen keuken. Er zijn produkten van Oil&Vinegar in de produktenlijst bijgekomen en bij de tips heb ik wat snack en chips-tips toegevoegd. 

(oja, ik heb m'n leeftijd aangepast op de ik, Sander-pagina :-) )Van m'n internist heb ik helaas nog geen tekst ontvangen, wel heeft hij mij een bericht gestuurd dat hij er mee bezig is. We wachten nog even af.25 september 2004Ik heb weer wat produkten toegevoegd in de lijst. Check it out zou ik zeggen. Tips zijn nog altijd welkom, ook kan het even duren voordat ik het verwerkt heb. Binnekort komen er nieuwe recepten en ik zal het weekmenu weer eens verversen.Helaas heb ik nog geen bericht van m'n internist, ik zal hem eens een mailtje sturen ter herinnering.

 

24 september 2004 Ik kreeg de onderstaande mail van Marieke van Stek. Het gaat over kaas."Nu werk ik zelf bij een kaashandel en hebben o.a. Natriumarme kaas in het assortiment. Dus nu had ik het idee om deze kaas onder de aandacht te brengen bij mensen die niet de gewone kaas kunnen eten. Uiteraard kan ik niet zeggen, dat er voor ons bedrijf geen belang bij zit, maar ik doe dit ook om mensen met dieëten alternatieven te bieden.

 

Zoals gezegd hebben wij het merk Natria in ons assortiment. Tezamen met Altena de enige merkkaas die geschikt is voor natriumarme dieëten. Wij hebben deze kaas in verschillende vormen. Natria 48+ blank, Natria 48+ Komijn en Natria 48+ Tuinkruiden. Tevens hebben wij ook minder vet Natria kazen : Natria 40+ Blank, Natria 20+ Blank en Natria 20+ Komijn. (De 48+, 40+ etc. geven het vetgehalte in de droge stof aan). Op onze website kun je evt. nog wat meer informatie over deze kazen krijgen. Mochten mensen nu willen weten waar ze deze kaas kunnen kopen bij hen in de buurt dan kunnen ze altijd even bellen of mailen naar ons en dan zoeken wij wel een afnemer in de buurt op.

 

Tot slot wilde ik nog het volgende melden. Je meldt o.a. dat je ook 40% minder zout kaas kan krijgen bij de kaasboer op de markt. Ik wil je even waarschuwen voor het feit dat deze claims niet altijd op de waarheid gebaseerd zijn. Dit wil niet zeggen dat het altijd "foute" kaas, is maar laat ik het zo zeggen; ga er nooit vanuit dat het altijd waar is. 

Deze minder zout claim is namelijk ontstaan omdat Maaslander deze claim ooit ingevoerd heeft. Zij claimde een 25% minder zout kaas te maken. Zij vergeleken echter hun kaas met de maximale toegestane zoutwaarde die een kaas mag hebben, echter een gemiddelde Gouda kaas haalt deze maximale waarde bij lange na niet, dus de 25% minder zout claim, bleek in de realiteit minder waar te zijn dan geclaimd werd. Een aantal kaasbedrijven hebben als tegenhanger toen hun eigen minder zout kaas in de markt gezet. Echter de claim van minder zout is in deze hoedanigheid niet meer toegestaan omdat deze omschrijving te summier was, 25% minder zout van wat??? Maaslander heeft deze claim inmiddels laten vallen, maar een aantal kaasverkopers hebben deze claim nog staan, maar dat betekent dus niet dat het altijd speciale kaas is (lees minder zout). Voor een persoon zonder dieet geen probleem, voor jou echter van cruciaal belang. "Marieke hartelijk dank voor deze informatie. Als mensen nog vragen hebben dan kunnen ze die sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijken op de site: www.veldhuyzenkaas.nl

 

3 augustus 2004 Op 23 juli ben ik weer op controle geweest bij de internist. De dagen ervoor had ik al de nodige vloeistoffen ingeleverd. Hij kon me vertellen dat ik nog steeds goed bezig ben. Aan de chemie van m'n bloed kon hij zien dat ik me goed aan het dieet hou. Hij vertelde me dat ik hiermee echt een uitzondering ben. Heel veel mensen nemen niet de moeite om natriumarm te eten en eten daardoor al snel 4 a 5 keer zoveel dan goed voor ze zou zijn. Mensen, denk er toch om!! Het gaat hier wel om je eigen lichaam!! Ik heb mijn internist gevraagd of hij een stuk wil schrijven over het effect van zout op het lichaam. Toegespitst op nierpatienten en hartpatienten. Want wat is nu eigenlijk het effect als je geen zout meer eet? Hij heeft mij beloofd het na zijn vakantie te schrijven. Ik verwacht dat het begin tot half september zal worden eerdat het online zal staan (ook ivm mijn vakantie :-) Hou de site in de gaten!!

Hoera, de nieuwe website is online. Het was even lastig door hackers en ander gespuis, maar nu is de site weer te zien in een nieuw jasje.

Nieuw op de site is Spice Wise. Een boek waar ik groot fan van ben. Ook komen er de komende tijd nieuwe recepten bij en ga ik een nieuw weekmenu maken. Met voorbeeld berekeningen hoe je om kunt gaan met je natriuminname.

Ik hoop dat iedereen veel plezier heeft van deze website en smakelijk mag eten!!

Steun de Nierstichting!

Nieren.nl